Diensten & Producten van Ervaringsdeskundigheid in de wijk

Ontdek de 4 specialiteiten van onze lokale ondernemers

Cursus

Herstelgroep voor familie en naasten

Herstelgroep voor familie en naasten

Herstelgroep voor familie en naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid (mantelzorgers ggz) waarin zij de ruimte en aandacht krijgen voor zichzelf.

Voor wie?

Als je familie of naaste bent van iemand met een psychische kwetsbaarheid, maak je een hoop mee. Het kan zijn dat je voortdurend onder spanning leeft, veel verantwoordelijkheid voelt, moeite hebt je eigen leven vorm en richting te geven nu de zorg voor (en de zorgen om) je naaste zo’n grote rol speelt.

Wat kun je verwachten?

De ‘Herstelgroep familie en naasten’ komt wekelijks gedurende 9 weken bij elkaar. Je werkt aan jouw persoonlijke herstel als ‘naaste van’. Wat heb je meegemaakt? Hoe is het nu? Wat heb je nu nodig? En in de toekomst? Je gaat praten, schrijven, creatief werken, wat maar bij je past.

In de groep is er ruimte om ervaringen te delen. Elke bijeenkomst is aandacht voor het oefenen met lichaamsbewustzijn en ontspanning. Want familie en naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid ervaren vaak chronische stress. 

Wat is de aanpak?

We werken herstelgericht. Dat wil zeggen dat jij als deelnemer, ook in de situatie waarin je nu zit, over veel kracht en wijsheid beschikt. Deze zet je in voor je eigen herstel en zo leren de deelnemers in de groep ook van elkaar. Wat heb jij meegemaakt? Hoe ga jij daarmee om? Hoe zie je de toekomst? Wat kan jij doen om jouw leven vorm en richting te geven, ook al heb je zorg voor (zorgen om) je dierbare met psychische kwetsbaarheid?

Er is steeds aandacht voor lichaamsbewustzijn, oefeningen om je lijf te ondersteunen in stressvolle situaties. Er is aandacht voor creatief werk. De begeleiding is in handen van een familie-ervaringsdeskundige, bekend met familieleden met een psychische kwetsbaarheid, ziekte en verlies.

Wat levert het op?

  • Je voelt je gesteund door anderen met soortgelijke ervaringen;
  • Je geeft aandacht aan jou en jouw behoeftes;
  • Je leert hoe je je eigen leven vorm geeft;
  • Je leert je eigen grenzen respecteren en hulp vragen – Zo houd je het beter vol!;
  • Je krijgt inzicht in je eigen herstelproces met een creatief ‘eindproduct’;
  • Je leert verschillende manieren van stressrelease en ontspanning;
  • Je voorkomt overbelasting en/of burn-out, of;
  • Je kan werken aan jouw herstel van overbelasting en/of burn-out;
  • Je gaat meer ontspanning ervaren, ook in je leven van alledag.

En verder..

Voor particulieren: De Herstelgroep voor familie en naasten vindt wekelijks plaats gedurende 9 weken, dinsdag van 18:30 tot 21:30 uur (uitgezonderd schoolvakanties) in Breda. Groepsgrootte: minimaal 4, maximaal 12 deelnemers. Tarief: 225,-. Er start een groep bij voldoende deelnemers.

Voor organisaties: Op verzoek kan een Herstelgroep voor familie en naasten ook op een ander moment, desgewenst op een andere locatie, worden verzorgd. Tarief op basis van offerte.

Prijs

€225,00
Workshop

Workshop Familiewiel

Workshop Familiewiel | Onderzoek de dynamiek in jouw gezin

In deze workshop onderzoeken de deelnemers de dynamiek in hun gezin of familie. Intuïtief en actief brengen zij, begeleid door een familie-ervaringsdeskundige trainer, hun persoonlijke situatie in beeld.

"Je zoomt als het ware in. Waar sta je? Ben je hier op je plek? Hoe neem jij ruimte in? En de ander? Met wie voel jij je verbonden? Hoe zit het met afstand, nabijheid, contact, grens… Wat heb je nodig?"

Doel van de workshop is om de deelnemers op een speelse, creatieve manier stil te laten staan bij hun eigen situatie thuis. Daarnaast ontmoeten zij anderen met soortgelijke ervaringen.

Doelgroep is in overleg te bepalen. De workshop is gegeven aan volwassen KOPP'ers (Kinderen van Ouders met Psychische Problemen), aan naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid, aan ouders met een pittige opvoed-/zorgtaak en individueel op maat.

De workshop duurt twee uur. De groepsgrootte is maximaal 12 deelnemers. Er wordt gewerkt met beeldend materiaal. De deelnemers hebben geen voorkennis nodig.

Praktijk De Kantorka werkt sinds 2015 met het concept ‘familiewiel’, een soort tafelopstelling waarbij gebruik wordt gemaakt van beeldende werkvormen. De naam is afgeleid van familie-opstellingen. In het begin werden alleen ronde vormen gebruikt, de wielen.

*De workshop kan op een locatie naar keuze verzorgd worden, of bij Praktijk De Kantorka in Breda.

*Tarief voor organisaties op basis van offerte. De workshop wordt in overleg ingepland.

*Tarief voor particulieren 25 euro pp. Data voor particulieren staan in de Agenda.

Prijs

€25,00
Evenement

Kenniskring inzet ervaringsdeskundigheid

Kennis verzamelen, delen, bundelen en verspreiden.

Als zorgpionier zet ik me met hart en ziel in op inbedding van ervaringsdeskundigheid binnen zorg en welzijn. Ik promoot en match ervaringsdeskundige experts bij vragen over ervaringsdeskundigheid vanuit organisaties en gemeenten. Voor ervaringsdeskundigen levert dit mooie opdrachten of banen op. Hiertoe is het nodig dat we elkaar kennen en op de hoogte zijn van expertise, competenties en activiteiten.

Om de verbinding tussen de platformbeheerder en de leden van het platform te versterken wordt er elke maand een online kenniskring door de platformbeheerder - Anitha Wagemans - gefaciliteerd.

Ontmoeten staat centraal. En daar ontstaan de verhalen, behoeften en de thema's van de leden van het platform. Er worden geen notulen gemaakt, het gaat om wat er in het hier en nu met elkaar gedeeld wil worden.

Alle leden krijgen een uitnodiging via email van de platformbeheerder Anitha.

Coaching

Wordt ervaringsdeskundig expert

Wil jij met jouw expertise meer zichtbaarheid ?

Maar weet je niet goed HOE je jezelf beter kunt profileren en positioneren?

Kun je daar wat hulp bij gebruiken?

Ik help je graag bij het vormgeven van jouw FUNdament en strategie waarmee jij jouw inzet kunt vormgeven.

Vul onderstaand contactformulier in voor een eerste online verkenning op samenwerking.

Zoom